torsdag 8 september 2011

Ett litet snack om dåliga tankar

Jag har funderat lite på hur lätt det är att falla ner i dåliga tankar.
Har man varit med om något negativt, något som verkligen krossat ens hjärta så är det såklart lätt att gräva ner sig i de dåliga känslorna av det. Vad man egentligen kanske borde tänka på är att varje liten sak som händer i livet, händer av en anledning. Det är det som formar en som person.
Man måste vara med om bra saker, dåliga saker, få uppleva kärlek, hat, glädje, sorg, svek, tacksamhet, ensamhet, lycka och uppgivenhet för att kunna bli en erfaren människa.
Man måste själv få göra fel för att lära sig något utav det. Man måste bli felbehandlad för att lära sig behandla andra annorlunda. Man måste bli sviken för att lära sig att inte vara naiv. Man måste få uppleva sorg för att kunna uppskatta de glada stunderna. Man måste få uppleva hat för att kunna känna kärlek. Alla små nödvändiga delar behövs för att lära sig om livet.
Man måste våga lita på människor, även om man måste vara realistisk. En viss tillit måste man våga ha, annars kommer man aldrig kunna ha med människor att göra på ett annat plan än det ytliga.
När man är oerfaren och naiv är det kanske lätt att ta folk för givet. Att man litar för mycket på människors omdöme. Men man kommer förr eller senare få ett smärtsamt besked: att släppa tilliten helt fri är ungefär som att lägga sig naken på motorvägen. Förr eller senare kommer man att bli påkörd.

Tillit är en speciell fråga för mig. Det är den viktigaste delen av alla sorters relationer, vänskapliga som romantiska. Man måste lita på sina vänner för att kunna dela med sig av sina innersta hemligheter. Man måste lita på sin partner för att kunna bygga vidare på relationen. Är man öppen och ärlig kommer man komma långt.
Man måste lita på sig själv och sitt eget omdöme. Gör man inte det kommer man inte kunna lita på någon annan heller. Detsamma gäller kärleken. Om man inte kan se sig som värdefull i sina egna ögon, kommer man inte heller kunna se sig som värdefull i någon annans. Därmed föds osäkerheten och svartsjukan och det onda hjulet har snurrats igång.

Nu kanske många frågor snurrar i ditt huvud men jag kan ärligt tala om att det här inlägget inte handlar särskilt mycket om mig själv och mina relationer.
Man måste våga för att vinna. Jag har vågat och jag kommer att vinna. <3

Inga kommentarer: