måndag 19 mars 2012

Att ta ett avgörande beslut

Nu sitter vi här igen, jag och min kära sambo, på våra respektive platser i soffan och med varsin dator. Är det vad som kallas nutidens samboförhållande? Fast vi har det ju rätt mysigt ihop ändå, och umgås åtminstone samtidigt som vi sitter här och håller på med vårt. :)

Idag var vi iväg till Kalmar och handlade lite på Citygross. Vilken affär alltså! Vi har väl handlat där någon enstaka gång innan men handlar för det mesta på Maxi eller här i Mönsterås.
Men nu är det slut med det gott folk, för nu ska familjen Brötte/Wijkström börja handla på Citygross för hela slanten! Eller ja, någon gång ibland i alla fall. Det är ju inte alltid man känner för att åka ända till Kalmar för att handla en liter mjölk, if you know what I mean... ;)

Så vad syftar jag på i rubriken? Jo, nu ska ni få höra. Jag är en total sucker för bakning och har nu bestämt mig för att baka eget bröd i första hand! Fatta hur mycket pengar man sparar på att handla ett par paket jäst och en påse mjöl (övriga ingredienser finns liksom alltid hemma ändå) för max en tjuga vs. att köpa en färdig limpa för typ samma peng. Skillnaden är att du får fyra limpor till priset av en. Wohoo! :)
Sagt och gjort, idag bakade jag bröd. :)Tänkte vara snäll och ge er receptet! :)

4 råglimpor

Du behöver:
2 pkt färsk jäst
100 g smör
1,2 liter vatten eller mjölk (jag tog 50/50)
1 msk salt
½-1 dl sirap
1 påse rågsikt
Olja eller smält matfett (att pensla limporna med)

Gör såhär:
Smält smöret. Häll i vätskan och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan. Häll i resten av degvätskan och blanda i salt, sirap och mjölet.
Knåda degen smidig, med maskin ca 4 minuter eller för hand ca 8 minuter.
Lägg under bakduk och jäs ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Knåda sedan ut degen och dela i 4 delar (jag tyckte limporna såg så små ut så jag gjorde bara tre). Forma till 4 limpor och placera dem på en smord plåt. Nagga med en gaffel och pensla med matfett eller olja (jag använde olivolja) och jäs i 20-30 minuter.
Grädda långt ner i ugnen i ca 45 minuter. Klart!

Både jag och Kim kan intyga att de blev fantastiskt goda! Så prova på. :)

Nu ska vi spela ett parti Betapet innan det är dags att sova.
Sweet dreams!

Inga kommentarer: