tisdag 17 april 2012

Lets tillverka some macarons!

Här kommer ett jättebra recept (taget ur tidningen Hembakat nr. 6, 2011) för macarons för er som är intresserade! :)


Smörkolamacarons
ca 15-20 st

Du behöver:
120 g florsocker
80 g skållad och finmald mandel
5 g kakao
2 äggvitor (ca 80 g)
1 knivsudd salt
1 droppe gul karamellfärg
60 g strösocker
(ev. strössel)

Smörkola:
50 g strösocker
20 g salt smör (tänk på att använda "riktigt" smör och inte margarin!)
1 dl vispgrädde

Gör såhär:
1. Mixa florsockret, kakaon och den malda mandeln till ett finmalt pulver. Sikta blandningen i en skål och spara/släng de stora kornen.

2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum. Tillsätt karamellfärgen, sockret (lite i taget) och fortsätt vispa tills marängen är helt blank.

3. Lägg i mandeln och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med en trägaffel/metallsked. Smeten ska fortfarande vara helt blank men lite mer flytande. Var försiktig med att röra för mycket i smeten så inte äggvitorna faller ihop.

4. Spritsa ut småbiskvier, stora som femkronor, glest på en plåt täckt med bakplåtspapper. Dunka undersidan på plåtarna mot diskbänken eller dyl. för att slå ut stora luftbubblor i biskvierna. Strö eventuellt över lite strössel eller vad du vill dekorera macaronsen med.
Låt sedan torka i upp till en timme. Biskvierna ska ha en torr yta när du nuddar dem med fingret. (Låter man dem inte torka så får de inte den fina "kragen" runtom.)

5. Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in plåten i ugnen i ca 12-15 minuter. Låt macaronsen svalna innan du rör dem och sätter ihop dem med smörkolakrämen.

Gör smörkolan!
  • Värm sockret i en tålig kastrull på medelvärme och låt det koka utan att röra om tills sockret smälter och karameliseras.
  • Tillsätt smöret efterhand och sedan grädden. Vispa kraftigt med visp så att det inte blir grynigt.
  • När blandningen är helt slät, låt den koka i ytterligare 5 minuter och dra sedan kastrullen från plattan.
  • Häll över smörkolan i en skål och låt den kallna.

6. Bred/spritsa smörkolan på en macarondel och sätt sedan på en annan halva som lock. Gör på samma sätt med de andra macaronsen och vips så har du ett gäng smarriga sockerbomber! ;)


Chokladmacarons med mjölkchokladtryffel
20-25 st

Du behöver:
120 g florsocker
80 g skållad och finmald mandel
2 msk osötad kakao
2 äggvitor (ca 80 g)
1 knivsudd salt
1 droppe röd karamellfärg (för att förstärka färgen)
60 g strösocker

Mjölkchokladtryffel:
150 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk honung
½ tsk malen kanel
1 msk rumsvarmt smör

Gör såhär:
1. Mixa florsockret, kakaon och den malda mandeln till ett finmalt pulver. Sikta blandningen i en skål och spara/släng de stora kornen.

2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum. Tillsätt karamellfärgen, sockret (lite i taget) och fortsätt vispa tills marängen är helt blank.

3. Lägg i mandeln och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med en trägaffel/metallsked. Smeten ska fortfarande vara helt blank men lite mer flytande. Var försiktig med att röra för mycket i smeten så inte äggvitorna faller ihop.

4. Spritsa ut småbiskvier, stora som femkronor, glest på en plåt täckt med bakplåtspapper. Dunka undersidan på plåtarna mot diskbänken eller dyl. för att slå ut stora luftbubblor i biskvierna.
Låt sedan torka i upp till en timme. Biskvierna ska ha en torr yta när du nuddar dem med fingret. (Låter man dem inte torka så får de inte den fina "kragen" runtom.)

5. Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in plåten i ugnen i ca 12-15 minuter. Låt macaronsen svalna innan du rör dem.

Gör i ordning mjölkchokladtryffeln!

  • Hacka chokladen fint. Koka upp grädden med honung och kanel.
  • Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt den hackade chokladen. Rör om tills chokladen har smält och tillsätt även smöret.
  • Låt tryffeln svalna och tjockna i rumstemperatur i ca 3 tim, eller ställ in den i kylen en stund.

6. Bred/spritsa tryffeln på en macarondel och sätt sedan på en annan halva som lock. Gör på samma sätt med de andra macaronsen. Klart! :)

Inga kommentarer: