måndag 16 december 2013

Dagen då "hen" blev användbart

Jag har aldrig förstått mig på varför man ska nämna en person vid "hen". Antingen är man en han eller en hon, punkt slut! Att låta ett barn växa upp behandlat som en könlös individ måste vara förvirrande! 

En pojke är en pojke, med kroppsdelar en flicka inte har, och tvärtom. Men man ska låta båda delarna ha samma förutsättningar och göra samma saker. Om de vill. En pojke som älskar dockor och rosa ska få leka med dockor och ha rosa på sig. Detsamma gäller flickor.

Det är något som många verkar ha missuppfattat kring det där. Man är så fokuserad på att ge flickor rätten att leka med bilar och spela fotboll, att rätten till att låta en "flickig" flicka få vara just flickig kommer i skymundan.
Och likaså att pojkar ska få älska precis vad de vill, oavsett om det gäller färger, intressen eller saker.

Se bara till dig själv, du tycker särskilt mycket om vissa färger och aktiviteter. Inte börjar du automatiskt älska att exempelvis spela fotboll bara för att någon ger dig en boll. Varför skulle då en flicka leka med rosafluffiga dockor om hon inte tycker om det?

Vi är av olika kön med olika förutsättningar, behov och intressen. Biologiskt eller ej, man ska få vara den man är!

Men idag fick ordet "hen" plötsligt en rimlig betydelse i min värld. Att ersätta frasen "han och/eller hon" med "hen" sparar både ord och tid. Se på bilden nedan. Smart! ;-)

 

Inga kommentarer: