söndag 14 september 2014

Det där med valhetsen

Äntligen är vi här - valdagen! Snart avgörs det vem som kommer att få styra Sverige de närmsta fyra åren. Det ska bli spännande, även om det redan nu verkar rätt tydligt hur det kommer att sluta.
Det här är tredje gången i mitt liv jag haft möjligheten att rösta och självklart tar jag vara på min chans att förändra! Det är väl snarare ett krav än en möjlighet, tycker jag. För röstar man inte, har man heller ingen rätt att sitta där och gnälla sedan.
 
Det ska bli fantastiskt när all valhets har lagt sig, och folk slutar bete sig som idioter. Eller åtminstone tar en paus från idiotin till nästa val...
 
Jag tycker att det är en självklarhet att folk ska få tycka och tänka precis som de vill, bara de tänker själva. Vill man rösta på Kristdemokraterna ska man få göra det. Likaså om man vill rösta på Sverigedemokraterna. Jag skulle aldrig dumförklara någon för att de har en annan politisk åsikt än mig. Det är väl det som är grejen med politik - att man kämpar för det man tycker är rätt, och försöker övertyga andra människor att hänga på.
 
Demokrati Grundläggande är i demokrati är alla människors lika värde och rättigheter. Exempelvis likhet inför lagen och att varje röst i ett val är lika mycket värd. Mänskliga fri- och rättigheter, till exempel yttrandefrihet är också kännetecknande för en demokrati. Och att det råder fria val. (taget härifrån)
 
"Du får tycka som du vill, bara du inte tycker fel." Det är väl på ett ungefär så folk resonerar idag. Man sitter på sin självbelåtna röv och tycker man är så jäkla demokratisk och respektfull, men tycker samtidigt att det är helt okej att kränka, baktala, smutskasta och misshandla människor som har "fel" åsikter. Framförallt människor som tycker att invandringen är ett problem för Sverige. Ja minsann, de är rasister allihop och borde stenas till döds offentligt...
 
Med tanke på att Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti, kanske det är en smula trångsynt att sitta och tro att man vet precis hur var och en av deras väljare är, hur de tycker och tänker? Uppenbarligen tycker de att det finns problem i landet som ingen av de andra politikerna vågar prata högt om, med risk för att kallas rasister. Förmodligen är det människor du aldrig kunnat ana som delar deras politik - kassörskan på Maxi, din lärare, vän, chef eller rentav någon i familjen? Jag kan med all säkerhet säga att det inte bara är renodlade Adolf Hitler-älskande typer som röstar på SD.
Så sorry, jag tror inte att de många hoten om att minsann plocka bort varenda SD-väljare från din vänlista på Facebook kan ändra valresultatet!
 
Hur vore det om vi istället omformulerar det hela. En av dina vänner kommer ut som gay - säger du upp bekantskapen då?
Förmodligen inte. För man ska respektera människor oavsett sexuell läggning, ursprung, kön och hudfärg. Men politiska åsikter - de finns inte med på respektlistan har jag märkt. Folk beter sig som idioter till höger och vänster i sin jakt på demokrati och respekt, och missar själva poängen på vägen.
Hur vore det att låta folk tycka och tänka precis som de vill istället? Visa varandra lite respekt för guds skull!
 
Att påstå att alla SD:s väljare är rasister, är ungefär som att påstå att alla Moderaternas väljare är rika.
 
Jag kan dra ett exempel. Låt oss säga att du sitter i en jävligt jobbig sits, mitt i en separation, som kräver att du får tag i ett nytt boende, helst igår, tillräckligt stort för dig och dina barn. Låt oss då säga att det enda bostadsbolaget på orten talar om för dig att det inte finns några tillgängliga lägenheter, för att Migrationsverket har tingat alla större lägenheter.
 
Låt och kanske säga att ditt barn behöver plats på förskolan för att du måste börja jobba, men av förskolechefen får veta att det inte finns plats på en enda förskola i hela kommunen för att de asylsökande barnen behöver platserna i första hand.
 
Då är det lätt att det tänds en gnutta irritation i kroppen. Men på vilket sätt hade detta varit de asylsökandes fel? Hur skulle man kunna klandra flyktingarna? Det är väl snarare systemet det är fel på. Och det är förmodligen DET som folk är förbannade och trötta på - inte invandrarna.
Vilken människa väljer att frivilligt lämna allt man har, inklusive hem och ibland barn, för att bege sig till ett nytt land?! Finns det plats, pengar och möjlighet att hjälpa till så ska man göra det! Givetvis!
 
Men. Om jag drar en jämförelse.
Jag och min familj vill börja agera fosterhem åt utsatta barn. Vi har både plats, pengar och en stabil familj där de kommande barnen kan få en trygg tillvaro.
Vi tar emot fler och fler barn att både platsen, pengarna och stabiliteten i familjen börjar svikta. Till slut börjar vi även försumma våra egna barn. Det blir en ohållbar situation och hela familjen faller.
 
På samma vis funkar det i samhället. För att kunna hjälpa andra, måste det finnas plats, pengar och en stabil grund att stå på. Samhället måste fungera för att kunna skapa förutsättningar för andra att komma hit och integreras i ett samhälle där man inte behöver bli uthängd som syndabock för att allting håller på att rasa samman. För det är så människan fungerar - man vill alltid ha någon att skylla problemen på.
 
Att Sverige har blivit ostadigt och stormigt är politikernas fel. Och medias. Utan media och utan alla er jäkla viktigpettrar som sitter och klandrar folk för det ena efter det andra, slår jag vad om att valresultatet hade sett jäkligt mycket bättre ut!
 
Det jag är mest rädd för är att Sverige ska bli ett land där man behöver fly för att man har "fel" politiska åsikter. Där man hetsar varandra till att kasta gatsten på polishundar och slänger syra på polishästar, där man misshandlar och hotar varandra för att "omvända". Precis som i så många andra länder i världen...
Eller vänta lite, det är ju precis så det blivit! Bra jobbat hörrni! Vilka hyvens medborgare ni är, som "skyddar" vårt "demokratiska" Sverige! *applåderar*
 
Och för att inte göra er förvirrade, kan jag tala om att jag röstade rött. Jag respekterar dig vare sig du är vit, svart, grön, muslim, buddhist, rasist, blond, rödhårig, lång, kort, tjock, smal, högljudd eller tyst. Bara du respekterar MIG.
Dessutom, tycker jag att det finns betydligt viktigare frågor än invandringen att ta tag i här i landet. Vård, skola och omsorg till exempel...
Jag håller tummarna för att det blir fyra bra år framöver och att folk slutar behandla varandra som skit.

Inga kommentarer: