torsdag 2 april 2015

När skenet bedrar

Nu ska jag prata lite om när skenet bedrar - när saker och ting inte riktigt visar sig vara som det först ser ut. 

Låt oss säga att du träffar en person som verkar vara bra på alla sätt och vis - en rolig, snygg charmör med glimten i ögat. Du får en vacker illusion om ett långt och lyckligt liv tillsammans och vips, så är du kär och allt är rosaskimrande, prytt med glittriga regnbågar och fluffiga moln svävar omkring över huvudet. 
Det går snabbt, och så har ni flyttat ihop. Här har du börjat märka av små varnande signaler för att den där härliga personen kanske inte är så härlig egentligen. Men, nu är du ju kär och ska starta ett eget litet familjeliv med den där härliga människan, så du väljer att vifta bort de där signalerna.

Pö om pö dyker det upp en jobbig egenskap efter en annan, men så går ni och förlovar er! Dagen som ska vara sådär fantastiskt pirrig och lycklig, blir det bara pannkaka av och ni kämpar hela dagen med att inte försöka strypa varandra med de där ringarna istället.
Ni samtalar om det hela och lyckas komma fram till en massa bra lösningar på situationen, och så är ni sådär kära och lyckliga igen! Åtminstone ett par dagar...

Det fridfulla griståget
Tiden går och du börjar undra om inte den där berg-och-dalbanan är slut snart, så du kan få slå dig ner på griståget istället - det där fridfulla tåget som går runt runt och bara gillar läget. Jo, för du vet ju att det kan vara lite upp och ner innan man kommit tillrätta i samlivet.

Plötsligt en dag vill ni ha en liten bebis - du älskar ju den här personen och vill inget hellre än att ha en egen liten familj med denne. 
Sagt och gjort, bebis på väg! De följande nio månaderna har du klivit av berg-och-dalbanan för att istället hoppa på Top Spin - en fruktansvärd åkattraktion som går runt, runt, runt, upp och ner och kränger fram och tillbaka i en hastighet som skulle kunna få vem som helst att bryta nacken. Men, du intalar dig att det är dig och dina hemska graviditetshormoner det hela beror på. Det kommer nog bli bättre bara bebisen är ute. 
Det blir bättre! Ett par månader. Sedan hoppar ni på kräng- och slängattraktionen igen och allt går åt helvete. Förhållandet bryter nacken så att säga...

Den där härliga illusionen om ett långt och lyckligt liv med den där underbara personen går i tusen bitar. Och det är då den där fina människan visar sitt rätta ansikte.
Ungefär som när Rapunzels mamma bestämmer sig för att sluta spela snäll.
Eller som när sjöhäxan Ursula först spelar hjälpsam, för att sedan vilja döda alla och ta över hela havsriket.
Eller som när gullige farbror Scar kastar ner Mofasa från klippan.
Ja, ni fattar... Skenet bedrog. Skenet bedrog riktigt jävla mycket.

Från att vara kär och galen, att bli lovad guld och gröna skogar, bli höjd till skyarna - till att bli kallad fittansikte och hotas med nakenbilder som minsann ska läggas ut på internet. Och inte bara i början av kraschen. Nejdå, det blir inte mycket bättre med tiden... 

Ett varningens ord - lita alltid på magkänslan och bli förihelvete inte kär i Ursula! Den där väna utsidan kan dölja ett rent helvete, och då kan du fetglömma att få åka med på griståget... Någonsin.


Inga kommentarer: